Hirdetés
Tari Annamária
Tari Annamária
klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus

Érzelmek és szenvedélyek az okoseszközök korában

A valóságról leválasztva

Az okoseszköz kínálta lehetőségek alattomosan válnak megszokássá. Az egyik ilyen az azonnali érzelmi szükségletkielégítés lehetősége, ami együtt jár azzal az érzelmi inkontinenciával, amely azt eredményezi, hogy az önkontroll, a késleltetés és az önfegyelem egy infantilisabb életkori szinten ragadhat.

A valóságról leválasztva

A holding, a tartalmazás képességének időtartama a hiperkonnektivitás korában az azonnali megosztás/kiöntés lehetőségével rendkívül röviddé vált, ami azért komoly probléma, mert azon tudattalan érzelmi stratégiák kialakulása, begyakorlása, amelyek közé a stressztűrés, a konfliktuskezelés és a megküzdés is tartozik, hasonlóan nehézzé válik. 

Nem véletlen, hogy a mai virtuális jelenlét és érzelmi inkontinencia sokszor olyan érzelmi labilitást takar, amelyben ott a türelmetlenség (valaki azonnal reagáljon), a szeparációs szorongás (valaki szóljon hozzám, és erősítse meg, hogy létezem), az igazolások keresése (mondd, hogy jól tettem), vagyis egy állandósult válaszkeresés.

Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta a dopaminélmény hajszolásáról, a realitásfunkciók lazulásáról és az online párkapcsolatokról is szót ejt a Mindennapi Pszichológia 2024/1. lapszámában.


Az alábbi lapszám(ok)ban megtalálható:

2024-01

2024-01

Hirdetés
Hirdetés