Hirdetés
Mipszi
Mipszi.hu

Kikből lesznek a nagy felfedezők?

Felnőttként talán néha emlékeztetni kell magunkat a játék és a felfedezés fontosságára, pedig egykor gyerekként még bennünk is megvolt az ezek iránti ösztönös vágy. A gyermekek a játékon keresztül explorálják az őket körülvevő világot, éppen ezért fontos, hogy időt és teret biztosítsunk számukra, illetve bátorítsuk is őket ezen tevékenységekre.

Kikből lesznek a nagy felfedezők?

A gyermekek természetüknél fogva kíváncsiak. Szívesen és nagyon hatékonyan fedezik fel a világot, érzékszerveiket, elméjüket és testüket használva, hogy megismerjék és értelmet adjanak mindannak, amit látnak, éreznek és tapasztalnak a körülöttük lévő világban. Megtanulnak kérdezni, megfigyelni, kritikusan és kreatívan gondolkodni.

Számtalan módon tudnak vizsgálódni, például a dolgok megérintése, megfogása, megnyomása, a tárgyakra való felmászás és azokról való leugrálás által. Az idősebb gyerekek szeretik felfedezni és kideríteni, hogyan és miért működnek a dolgok, és kipróbálni az elképzeléseiket arról, hogy mi fog történni, ha valamit megváltoztatnak. Egy szóval: kísérleteznek. A játék lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy alkossanak és felfedezzék a világot, és ezáltal élethosszig tartó készségeket és kompetenciákat sajátítsanak el.

Hirdetés

Xu és munkatársai 2023-as tanulmánya szerint nagy szerepet tölt be a gyermekek felfedező viselkedésében a szülők által biztosított közeg. Azok a gyerekek, akik a szüleiket és az otthoni környezetüket kiszámíthatónak és megbízhatónak tartották, sokkal bátrabban fedezték fel a világot, amit a vizsgálatban egy számítógépes feladat keretein belül mértek. Érdekes tény, hogy nem volt összefüggés a kockázatvállalás hiánya és a szorongás szintje, illetve a gyerekek családon kívüli világgal kapcsolatos érzései között. Ha úgy érezték, hogy a szüleik megbízhatatlanok és kiszámíthatatlanok, kevésbé voltak hajlandóak felfedezni. Az újdonság felfedezése kockázatot is rejt magában, hiszen előfordulhat, hogy a megkóstolt étel mégsem fog ízleni, vagy a játszótéri csúszda mégis túl meredek. De a kockázatvállalásban benne van a lehetősége annak is, hogy megélhetjük életünk legnagyobb játszótéri kalandját, vagy megtaláljuk a kedvenc fogásunkat. Fontos kiemelni, hogy ez a fajta tapasztalat tartósnak bizonyul, hiszen évekkel később is meghatározza döntéseiket. Más kutatásokból is tudjuk, hogy a gyermekkorban megélt stabil és bejósolható otthoni közeg nemcsak a felfedezésekre való nyitottságot erősíti meg, hanem hatással van a nyelvi fejlődés, a jó minőségű alvás, a stressz- és érzelemszabályozás megfelelő mértékére is.

Mi kell ahhoz, hogy egy gyermek a felfedezés és az azzal együtt járó kockázatvállalás mellett döntsön? Ahhoz, hogy valakinek kellő bizalma legyen önmagában és környezetében egyaránt, szükséges az, hogy támogatva és biztonságban érezze magát, ezáltal fog tudni valami újat kipróbálni, felfedezni. Ilyen környezetben megtanulja, hogy egy esetleges rossz élmény esetén sem marad egyedül. Azt éli meg, hogy alapvetően számíthat a környezetére, élményeit megoszthatja a körülötte lévő felnőttekkel, esetleges kudarcok vagy rossz tapasztalatok esetén pedig van kihez fordulni vigasztalásért.

Bizonytalan, kevésbé kiszámítható környezetben élő gyerekekre sokkal jellemzőbb, hogy a lehetőségek szűkebb körén belül maradnak. Inkább ragaszkodnak ahhoz, amit már ismernek, még ha az korlátozott is, mint hogy kockáztassanak egy lehetséges nagyobb jutalomért.

Forrás: https://neurosciencenews.com/neurodevelopment-stability-exploration-25267/ 

Hirdetés
Hirdetés